AMANDINE DE PAEPE
Voedingswetenschapper, biomedicus, founder van Insentials en auteur van het boek 
'Er ligt meer op je lever dan je denkt.
'

MOCKTAIL MEETS | 25.05.2023
 

Hi Amandine, super bedankt dat je tijd voor ons wou maken! Je staat bekend als een powerwoman met veel kennis en wijsheid. Kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Amandine, voedingswetenschapper, mama van 2 dochters en founder van Insentials. Insentials, dat nu al 2 jaar bestaat, biedt vitamines op basis van een revolutionaire technologie die elke vrouw doet stralen. 

En sinds kort ben ik ook auteur. Ik ben super blij dat 'Er ligt meer op je lever dan je denkt' al zovele weken een bestseller is!
Ik probeer in mijn boek de wetenschap achter een gezonde levensstijl bloot te leggen en het belang van preventieve geneeskunde te benadrukken. 

En de titel zegt alles: de lever is superbelangrijk. Het produceert hormonen, slaat suikers op, geeft je energie en zorgt voor metabolisme en vetverbranding. Het is hoog tijd om dit orgaan wat meer aandacht te geven. 

Je zegt dat 95% van de vrouwen kampt met vitamine tekorten. Dat is echt enorm. Een verontrustend getal. Hoe komt dat dit zo hoog is? Is dit altijd zo geweest?

Vitaminetekort bij vrouwen is een harde realiteit. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn absoluut essentieel, maar tegenwoordig is dat niet meer genoeg. Neem bijvoorbeeld vitamine D - we krijgen er veel te weinig van binnen, terwijl het juist zo belangrijk is voor vrouwen.

En laten we stress niet vergeten, dat heeft rechtstreeks invloed op ons B12-gehalte. En foliumzuur? Dat is cruciaal voor celvernieuwing, zelfs als je niet zwanger bent! En er zijn hier ook heel veel redenen voor, waar we zelf niets aan kunnen doen. Denk maar aan de hoeveelheid bewerkte voeding, voedingsarme gronden en verminderde vitaminegehaltes in onze groenten en fruit. Ook de impact van de vervuiling mag je niet onderschatten! 

In al jouw research en expertise, wat is jouw kijk op non-alcoholische drinks in een gezonde levensstijl? 

Alcohol is een no-go voor onze lever, daar zijn we het allemaal over eens. Ik zeg niet dat je geen alcohol mag drinken. Maar in een gezonde levensstijl is alcohol zo min mogelijk aanwezig.


Er zijn ook heel wat non-alcoholische drinks die claimen een gezond alternatief te zijn. Denk maar aan vitamine waters en smoothies die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Wat denk je hiervan? 

Als voedingswetenschapper ben ik hier behoorlijk kritisch over. Suikers zijn net zo schadelijk voor onze lever als alcohol. Ik vind het altijd grappig als iemand zegt: ik drink geen alcohol, maar dan eet die wel heel veel suikers. Dus pas op voor die verborgen suikers! 

Wanneer mensen dus een keuze maken voor een non-alcoholisch alternatief. Waar kijk je dan best naar op het etiket? 

Dat is niet makkelijk. Ik zou zeggen, kijk naar de volgorde van de ingrediënten. Als suiker bovenaan staat, kun je het maar beter laten staan. Dat geldt trouwens ook voor supplementen. Heel veel supplementen gebruiken vulstof als eerste ingrediënt, bij Insentials doen we dit nooit.

Suikers zijn even schadelijk voor je lever als alcohol. Kijk dus zeker naar het etiket van non-alcoholische drinks.

Amandine  • Founder van Insentials 

Wat denk je van The Mocktail Club als bedrijf en als product?

Het is een geweldig product met verrassende smaken. Het is verfrissend, innovatief en heeft zelfs wat pit! Ik vind het zalig dat The Mocktail Club durft te experimenteren met kruiden zoals chili en tijm. Kruiden spelen namelijk een grote rol in de preventieve geneeskunde. Waarom altijd peper en zout gebruiken als je zoveel meer kunt doen met andere kruiden zoals kurkuma, chili en curry? Kruiden zijn supergezond voor ons metabolisme en kunnen allerlei kwaaltjes verlichten. En dat het weinig suiker bevat maakt het natuurlijk volledig af. 

Wat is jouw favoriete mocktail?

Ik ben fan van chili, dus N°7 Lemongrass & Chili! Ik vind het een mooie en pittige combinatie.

Je bent echt 1 brok energie. Kan je 1 van je health secrets of dagelijkse gewoontes prijsgeven?

Gezond eten en bewegen is de basis en daarnaast neem ik uiteraard ook mijn vitamines. Ik kan je ook aanraden om altijd naar de oorzaak van je kwaaltjes te kijken. Als ik bijvoorbeeld slecht geslapen heb, is dat vaak de oorzaak van een overbelaste lever en probeer ik dat aan te pakken. 

The Mocktail Club toont aan dat de mocktails ook leuk kunnen zijn tijdens andere momenten van de dag. Denk maar aan een brunch. Hoe ziet jouw perfect brunch eruit?

Geen croissants! (lacht). Daar zitten nu eens geen voedzame stoffen in. Ik ga liever voor een spiegelei met lopend eigeel - dat zit boordevol choline, wat goed is voor onze lever. Bij een omelet heb je dit bijvoorbeeld niet!

En het liefste begin ik met een citroenshot, super goed voor maagzuur. Gezonde plantaardige vetten, zoals avocado en een stukje zalm, staan ook altijd op mijn lijstje. En natuurlijk een brood rijk aan noten en zaden, dat kan ook altijd! 

www.insentials.com

SHOP AMANDINE HAAR FAVORIETE MOCKTAIL